Nutriţie,dietă,sport şi cam tot ce poate să îmi treacă prin cap

Nutrienţii necesari pentru o vedere sănătoasă

Scrie un comentariu

Imagine

Proteine şi aminoacizi.Malnutriţia proteică este asociată cu un risc crescut de cataractă

Vitamina A şi luteina sunt necesare pentru  menţinerea sănătăţii corneei şi conjunctivei. Pacienţii cu cataractă au tendinţa să aibă deficit de vitamina A şi caroteni, luteină şi zeaxantină.

Antioxidanţii, în special carotenoidele sunt asociate cu reducerea riscului de degenerarare maculară- Surse importante sunt napi, varză, spanac, frunze de nap, broccoli, porumb, mazăre, gălbenuş de ou, mandarine, ardei galbeni. Abosbţia luteinei este facilitată de vitamina C. Ouăle conţin aproximativ 185 mg luteină.

Tiamina este necesară pentru buna funcţionare a nervilor optici şi fibrele nervoase retiniene şi protectivă împotriva cataractei. Surse de tiamina sunt :carne de miel, sparanghel, ciuperci, mazăre, fasole, măcriş, salată verde, ardei.

Riboflavina este importantă pentru vascularizaţia corneei şi protectivă împotriva cataractei.  Surse : broccoli, germeni de grâu, lapte, sparanghel, varză, ciuperci

Niacina este necesară pentru o vedere sănăoasă dar trebuie evitat excesul de niacină. Surse: ton,pui, miel, grâu integral, dovlecei, sparanghel.

Folatul sau vitamina B9 este un factor protectiv important împotriva cataractei,alături de vitamina B12. Surse de folat: germeni de grâu, spanac, arahide, seminţe, sparanghel, broccoli. Surse de vitamina B12: tridii, sardine, ton ,carne, ouă, produse lactate.

Vitamina B6 este importantă pentru funcţionarea nervilor optici şi fibrele nervoase retiniene. Vitamina B6 scade homocisteinuria, care poate produce şi schimbări oculare. Surse de vitamina B6: fasole roşie, conopidă, varză de Bruxells, seminţe şi nuci.

Vitamina C este importantă pentru un ţesut conjunctiv şi umoare vitroasă sănătoasă. Consumul de vegetale cu vitamina C pot preveni sau întârzia apariţia opacităţii vizuale odată cu vârsta. Surse: rdei, broccoli, kiwi, căpşuni, conopidă, lămâie, măcriş, portocale, roşie, varză de Bruxells, papaza, varză

Vitamina E este importantă pentru activitatea sa antioxidantă. Poate să încetinească procesul de instalare a cataractei. Vitamina E poate fi găsită în alimente precum migdale, unt de arahide, arahide, seminţe de floarea soarelui, uleiuri vegetale presate la rece.

Acizii graşi Omega-3 şi peştele sunt importanţi factori protectivi pentru degenerarea maculară. Măcar o porţie de peşte(sardine, somon, hering, ton) pe săptămânî şi tot odată reducerea grăsimilor saturate , poate să aibă un beneficiu mare asupra degenerării maculare ce are loc odată cu vârsta.

Acizii graşi Omega-6 din seminţele de soia, floarea soarelui, ulei de floarea soarelui , sunt factori protectivi împotriva glaucomului,dar nu împotriva cataractei. O doză prea mare de ulei de rapiţă sau ulei de soia poate chiar creşte riscul de cataractă.

Seleniul creşte nivelul şi activitatea glutationului(o proteina de dimensiuni reduse  prezenta in aproape toate celulele organismului nostru, care are rol puternic antioxidant si de eliminare a toxinelor) din organism, astfel el este un factor protectiv în cataractă al cărei mecanism patofiziologic include deficitul de glutation şi totodată o slabă apărare antioxidantă. Surse : nuci, seminţe, cereale integrale şi fructe de mare

Zincul este necesar pentru nervii optici şi fibrele nervoase retiniene. Este găsit în carne de vită, pui, creveţi, nuci de diferite tipuri şi lapte.

 Imagine

Lasă un comentariu