Nutriţie,dietă,sport şi cam tot ce poate să îmi treacă prin cap

Este posibilă o scădere continuă în greutate? este posibil să te păstrezi la greutatea dorită după ce ai ajuns?

Scrie un comentariu

       Imagine

         Nu cred că e o întrebare nouă pentru niciunul din specialiștii în domeniul nutriției, chiar eu m-am lovit de multe ori de această întrebare venind de la pacienții mei. Este ceva normal să întrebi asta, chiar de la prima consultație, și chiar din cauza aceasta vreau să răspund la mai multă lume care poate nu are ocazia să consulte un specialist în domeniu.

Deci, este posibil acest lucru?

         Să o luăm mai pe ocolite. Tot timpul am fost de părere că nu pot să ajut o persoană care nu își dorește cu adevărat un lucru, după părerea mea, odată ce ai decis să mergi la un nutriționist ești deja convins că vrei să faci asta. Și nu doar că vrei să faci asta, ci o faci pentru tine și ești conștient că o să te ajute să te simți mai bine, și să fim serioși, să trăiești mai mult! Pentru că fie că recunoști sau nu, îți dorești să trăiești mai mult.

         Astfel, când te prezinți la o consultație dorința este acolo, doar ai nevoie de cineva să te îndrume și să fie alături de tine pe tot parcursul drumului.

Iar, întrebarea aceasta vine de obicei din nesiguranță, frică, adică oare chiar poți tu să mă faci să slăbesc/ să fiu sănătos?

         Eu pot doar să ofer informația necesară, pot să te susțin și să te ajut de fiecare dată când ai nelămuriri, când simți că nu ai controlul asupra lucrurilor care le consumi sau le faci, când nu știi ce să alegi din marea varietate de informație și alimente. Pot să îți fac un plan țintit pe probleme și în concordanță cu preferințele tale.

         Culmea, deși toată aceast ramură a nutriției evoluează și se lărgește, chiar și în România, situația pare tot mai gravă. Tot mai mulți oameni bolnavi, tot mai mulți oameni cu probleme de greutate, astfel, unde e problema?

         Problema noastră, cel puțin la noi în țară este că investim prea puțin în prevenție și insistăm prea mult pe tratament!

Adică, prea puțină lume este preocupată de un stil de viață sănătos până nu se întâmplă ceva rău, până nu este “necesar”.

Câte persoane merg la un nutriționist doar din dorința de a duce un stil de viață mai sănătos și să prevină anumite patologii?

Prea puține, vă spun eu!

        Majoritatea care se prezintă sunt mai mult obligate să vină sau simt o presiune din partea societății în care trăiesc, nu neapărat că vor să facă o schimbare pentru ei și pentru sănătatea lor. Vor să fie plăcuți, vor să se încadreze într-o lume ideală pentru ei și să îndeplinească anumite standarde, care cred că sunt necesare pentru a avea o viață fericită.

De ce nu avem la fel de multe intervenții pentru prevenția câștigului în greutate precum cele de slăbit?

Ce se întâmplă cu pacientul când ajunge la greutatea dorită? Cum trebuie acesta să se mențină?

        Pentru noi, specialiștii în domeniu, scăderea în greutatea este una dintre cele mai ușoare intervenții pe care le facem, poate și pentru că sunt cele mai frecvente.

        Dar, din păcate, odată ce persoana observă scăderea, este mulțumit de această greutate și capătă încredere, tinde să nu mai țină cont de sfaturile noastre, nu se mai prezintă la control, consumă alimente aiurea, în ideea că deja a scăpat de stresul kilogramelor, își poate permite!

        Dar el nu realizează(cel puțin pe moment) că acele kilograme sau analize bune pot să se înrăutățească la loc dacă revenim iar la vechiul obicei!

        De aceea insist pe schimbarea stilului de viață, nu pe diete la duzină, pe personalizarea regimului alimentar astfel încât să se poată trece treptat la o etapă de menținere pe tot parcursul vieții.

        Deci da, se poate realiza o scădere continuă și această greutate se poate menține, tot ce ai nevoie e de susținere, și nu doar din partea mea ci și din partea familiei, prietenilor, societății. Trebuie să alegi un nutriționist care să te îndrume, care să îți ofere variante pentru o dietă sănătoasă și gustoasă care să îți facă plăcere să o urmezi și să faci din ea un stil de viață!

        După ce ajungi la greutatea dorită un consult la câteva luni care să te țină motivat și informat, care să nu te lase să pierzi controlul!

Doar prin perseverență, ambiție și susținere poți să reușești, așa este în orice domeniu!

 

Lasă un comentariu